Angst

Angststoornis 

Sommige mensen zijn ook zonder gevaar angstig en hebben klachten zoals veel piekeren, nervositeit, angst of hartkloppingen. 

Iedereen is wel eens angstig of gespannen. Bang zijn is een reactie op dreigend gevaar. Bij echt gevaar waarschuwt de angst ons daarvoor. Maar soms hebben mensen ook in veilige situaties angsten. De angsten hebben dan geen nut. Als deze angsten sterk en langdurig aanwezig zijn, kunnen ze hinderlijk worden. 

Symptomen bij angststoornissen
Mensen kunnen niet alleen last van de angstgevoelens hebben, maar ook van de (lichamelijke) verschijnselen van angst, bijvoorbeeld hartkloppingen. Ook piekeren zij over allerlei zaken die hen zouden kunnen overkomen, zonder dat daarvoor een aanleiding is. Doordat ze onzeker worden van deze angsten en uitgeput raken, gaan ze allerlei situaties uit de weg. 

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?
Als mensen langer dan zes maanden vrijwel altijd last hebben van angstklachten met piekeren en lichamelijke verschijnselen, en er is geen duidelijke aanleiding voor, dan noemen we dat een gegeneraliseerde angststoornis. 

Mind, het landelijk platform Psychische Gezondheid, heeft een folder over angsstoornissen ontwikkeld. Klik hier om naar de website van MIND te gaan

 

Sociale angst 

Mensen met een sociale angststoornis hebben angsten en vermijden sociale situaties. Het belemmert hen sterk in de dagelijkse dingen waarbij ze contact hebben met andere mensen. 

Veel mensen vinden het vervelend om een praatje voor een groep mensen te houden of om op een verjaardag als enige onbekende aanwezig te zijn. Ze worden dan zenuwachtig en gespannen. Dat is heel normaal. In sociale situaties worden we als het ware gewaarschuwd op onze hoede te zijn, omdat we niet weten hoe anderen zullen reageren. Die angsten gaan vaak gepaard met lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, zweten, trillen, duizeligheid en een versnelde ademhaling. 

Sociale fobie
Bij sommige mensen ontwikkelen die angsten zich tot een paniekaanval. Als dat vaak voorkomt, willen die mensen sociale situaties uit de weg gaan. Het dagelijkse leven kan daar behoorlijk onder lijden. Als zulke angsten regelmatig terugkeren, noemen we dat een sociale fobie. 

Behandeling sociale angst
Ongeveer 5 tot 15% van de mensen heeft gedurende het leven last van een sociale fobie. Een sociale fobie komt ongeveer 1,5 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is een chronische aandoening. Als de sociale fobie niet wordt behandeld, kunnen er in de loop van de tijd ook andere psychiatrische stoornissen ontstaan, zoals depressie en verslaving. De ernst van de klachten kan wisselen: men heeft dan de ene periode meer klachten dan andere perioden.