Verhaal
Angie kreeg de diagnoses burn-out PTSS en bipolaire stoornis
DINTELOORD - Urenlang kon ze bij de boom aan het water van zorgboerderij De Drie Bogen zitten. De natuur, de rust, bood Angie de Ruijter (43) uit Dinteloord een veilige haven tijdens een turbulente periode in haar leven. Na een heftige overval volgden de diagnoses burn-out, PTSS en bipolaire stoornis. ,,Ik zat heel diep, maar langzaam ontdek ik opnieuw wie ik ben.``
Altijd bezig, altijd doorgaan. Werken, het gezin draaiende houden, hobbys. ,,Dat vond ik het lekkerst, als het maar vol zat, vertelt De Ruijter. Maar onder die drukte schuilde al jaren onrust. ,,Mijn zoon kreeg op jonge leeftijd de diagnose autisme. In hem herkende ik veel van mezelf en ben er veel over gaan lezen; dat zette me aan het denken.
De eerste diagnose kwam: ADHD met depressieve kenmerken. ,,Toch voelde ik altijd ergens dat er meer speelde. Ik kan goed plannen, organiseren en kan heel rustig en geconcentreerd zijn.Toch ging ze door tot op een dag in 2016 alles kantelde. Ze werd op straat, vlak bij haar huis, op gewelddadige wijze overvallen.
Daarna voelde ze zich continu angstig en onveilig.
"Uiteindelijk durfde ik niet meer alleen naar buiten. Ik kreeg de diagnose PTSS en het ging steeds verder bergafwaarts. Ik kon alleen nog maar huilen. Ik voelde me zó moe van alles, ik kon niet meer."
Jarenlang in overlevingsmodus
Jarenlang had Angie in een overlevingsmodus gezeten. Altijd maar doorgaan, óók voor haar zoon die extra zorg nodig heeft. Omdat werken niet meer ging, groeide ondertussen ook de druk vanwege allerlei verplichtingen en verwachtingen vanuit instanties, waarbij ze zich vaak niet gehoord voelde. ,,Op een dag zag ik het niet meer zitten en heb ik uren met 113 gechat. Niet omdat ik dood wilde, maar omdat ik echt niet meer wist hoe verder. Ik verlangde gewoon naar rust.
Dat moment was voor haar het signaal dat er echt iets moest veranderen en dat ze meer hulp nodig had.
Uiteindelijk kreeg ze de diagnose bipolaire stoornis type 2: een ziekte met hele sombere én hele energieke periodes. ,,Dat duale, die uitersten, daar herkende ik mezelf in. De diepe dalen, maar ook het doorslaan naar
Dat moment was voor haar het signaal dat er echt iets moest veranderen en dat ze meer hulp nodig had.
Uiteindelijk kreeg ze de diagnose bipolaire stoornis type 2: een ziekte met hele sombere én hele energieke periodes. ,,Dat duale, die uitersten, daar herkende ik mezelf in. De diepe dalen, maar ook het doorslaan naar periodes waarin ik alles tegelijk wilde aanpakken. Het was zoeken, aftasten en accepteren.
Ik heb lang gedacht dat ik het allemaal alleen moest doen, maar via het UWV kwam ik bij de zorgboerderij terecht - Angie de Ruijter
Er ontstond voorzichtig ruimte voor herstel. ,,Ik heb lang gedacht dat ik het allemaal alleen moest doen, maar via het UWV kwam ik bij de zorgboerderij terecht. Eerst ging ik maar twee ochtenden per week. Meer kon ik niet aan. Maar daar gebeurde iets.
Op de boerderij vond ze rust en ruimte. ,,Tussen de dieren, in de tuin, met mijn handen bezig zijn. Ik mocht er zijn zoals ik was, óók op slechte dagen. Geen oordeel, geen druk. Alleen maar zijn.Ze haalde veel voldoening uit de houtbewerking en maakte talloze plinten. ,,Ik boorde compleet nieuwe vaardigheden aan en heb daar heel mooie resultaten van gezien. Verzamelen, aftekenen, zagen, boren, monteren... Ik werd zelfs gekscherend Chef Plint genoemd!
Liefde voor schrijven en zingen
Ook herontdekt ze haar liefde voor schrijven en zingen.
,,Als ik die plek niet had gevonden, weet ik niet of ik hier nog was geweest. Ik was mezelf kwijt. Daar kreeg ik de ruimte om mezelf terug te vinden, laagje voor laagje.
Inmiddels werkt Angie als vrijwillig ervaringsdeskundige, volgde ze een opleiding tot holistisch therapeut en verdiept ze zich in spiritualiteit. ,,Ik ben nog steeds aan het leren, maar ik durf weer vooruit te kijken. Ik wil anderen helpen zoals ik zelf had willen worden geholpen. Want dat is het belangrijkste: weten dat je niet alleen bent, dat er mensen zijn die je begrijpen. En dat herstel mogelijk is, ook al voelt het op je dieptepunt alsof dat nooit meer lukt.
Denk je aan zelfdoding? Neem 24/7 anoniem en gratis contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl
Veel mensen denken dat ze de enige zijn die worstelen
,,Angie is hier echt laagdrempelig begonnen; gewoon aanwezig zijn was al genoeg. En kijk nu eens waar ze staat, zegt Corné Bogers, oprichter en eigenaar van
Zorgboerderij De Drie Bogen in Steenbergen. ,,Dat is precies waarom ik in 2018 ben gestart. Mijn doel is simpel: iedereen een plek geven waar ze kunnen groeien, zichzelf mogen zijn en weer perspectief krijgen. Dat gun ik echt iedereen.
Bogers weet uit eigen ervaring hoe belangrijk zon plek is. Tien jaar geleden kreeg hij een burn-out, gevolgd door een depressie. Hij kreeg zijn leven weer op de rit door een dagbestedingsproject. ,,Toen ontstond bij mij het idee om de zorgboerderij te starten, want tijdens mijn zoektocht naar hulp ontdekte ik hoe beperkt het aanbod hier in de regio is. Terwijl er zeker behoefte aan is.
Vermindert stress en vergroot zelfvertrouwen
Zorgboerderijen als deze bieden mensen met psychische problemen structuur, rust en sociale contacten. Het werken met de handen, de dieren en in de natuur zijn, helpt stress verminderen, vergroot het zelfvertrouwen en geeft weer het gevoel ergens bij te horen. ,,Op dit moment hebben we veertig deelnemers met allerlei psychische klachten, zoals depressie, PTSS en schizofrenie. Veel mensen denken dat ze de enige zijn die worstelen, maar hier ontdekken ze dat dat niet zo is. Die herkenning doet ontzettend veel.
De Drie Bogen biedt verschillende activiteiten, zoals houtbewerking, creatieve projecten, inpakwerkzaamheden, dieren verzorgen en werken in de moestuin. Binnenkort wordt de boerderij uitgebreid en kunnen deelnemers ook samen koken of fitnessen.
Bogers ziet hoe ze zich ontwikkelen, zodra ze op hun eigen tempo stappen durven zetten. ,,We kijken samen wat bij iemand past en wat mogelijk is. Je hoeft hier niks te presteren. Het gaat er vooral om dat mensen zichzelf kunnen zijn en weer vertrouwen krijgen.
Foto: © Marcel Otterspeer/Pix4Profs
![]() |
Wat goed dat er zulke zorgboerderijen bestaan. Én dat Angie zo is opgeknapt en nu met haar ervaring weer anderen kan gaan helpen. Net zoals Bogers deed door zorgboerderij De Drie Bogen op te zetten.
|
|